U bent hier

Mijn studie bachelor in de toegepaste psychologie is een meerwaarde voor mijn werk als fotografe!

24 april 2017

Mijn naam is Hannelore Haemers, ik startte de opleiding bachelor in de toegepaste psychologie in september 2015 aan VIVES Kortrijk. In oktober 2016 besloot ik mijn studies verder te zetten via afstandsonderwijs, omdat ik intussen zelfstandige in hoofdberoep was geworden als fotografe.

Mijn passie voor het vastleggen van herinneringen, startte in 2009 door te reizen. Ik plaatste enkele van mijn reisbeelden online en enkele jaren later, in mei 2013 fotografeerde ik voor het eerst het huwelijk van een bevriend koppel. Wat eerst een hobby was, is uitgemond in een fantastische job die mij toelaat de wereld rond te reizen. Sinds 2015 fotografeer ik diverse reportages, nationaal en internationaal. Ik leef nu voltijds van mijn passie.

Interactie, communicatie, emoties & gedrag zijn altijd elementen geweest die mij fascineerden in de mensen rondom mij. Mijn interesse voor de psyche van de mens ontwikkelde zich stillaan vanuit tal van vrijwillige engagementen (Kazou Vzw, Speelpleinwerking, Vrijwilligersproject in een schooltje in Kenya) in binnen- en buitenland. Het was voor mij een evidente keuze om te studeren voor hulpverlener, aangezien ik altijd al de nood voelde om iets te veranderen aan de wereld.

Ik wil iets van mijzelf achterlaten, ik wil iets teweeg brengen bij mensen. Voldoening, zelfontplooing, zelfkritiek, evolutie en veerkracht staan centraal binnen hulpverlening, maar zijn voor mij ook belangrijke thema's als fotografe.

Fotograferen is een voorrecht, omdat het verhalen vertelt over mensen en hun wereld. Fotograferen is het vastleggen van herinneringen voor de toekomst. Tastbare herinneringen, waar je naar teruggrijpt om een bepaald gevoel of een bepaalde sfeer op te roepen.

Ik zie het als een meerwaarde om naast mijn werk als fotografe, een opleiding bachelor in de toegepaste psychologie te volgen. Het takenpakket van een fotograaf is erg veelzijdig en vraagt veel inzicht. Je moet rekening houden met de interacties tussen individuen, in specifieke situaties en in bepaalde omgevingen. Hoe meer ik leer over individuen, interacties en groepsdynamiek, hoe beter ik mensen kan begrijpen en hen op een passende wijze zal kunnen vastleggen op foto. Het inspelen op onzekerheden en het aanreiken van oplossingen bij problemen of twijfels zijn voor mij dagelijkse kost. Als ik een koppel fotografeer moet ik hen sturen en coachen, zodat ze hun hoge verwachtingen kunnen inlossen en zodat ze om kunnen gaan met de stress van voor de lens te staan. Als fotograaf probeer ik de mensen waarmee ik samenwerk te lezen, ik moet een goed beeld hebben van hun persoonlijkheden, hun relaties... Hoe beter de connectie met de klanten, hoe meer zij zich op hun gemak voelen en hoe échter ik hen in beeld zal kunnen brengen.

De juiste balans vinden tussen ondernemen & studeren is erg complex gebleken de afgelopen jaren. Voor mij was het ondenkbaar om voor één van beide passies te moeten kiezen. Dankzij de mogelijkheid -die VIVES biedt- om te studeren van thuis uit, zijn mijn studies & fotografie praktijk perfect combineerbaar geworden.

 

Dit beeld fotografeerde ik op een huwelijk in Nederland afgelopen zomer. De bruidegom begroette zijn collega Apaché-piloten van op de trouwlocatie, samen met zijn naaste familie & vrienden. Een moment dat in de realiteit slechts enkele seconden duurde, maar door mij zo goed mogelijk in beeld gebracht moest worden. Dit beeld is tot stand gekomen door op het juiste moment, de juiste richtlijnen te geven. Dit verliep vlot door mijn vaardigheden als organisator-communicator, die werden uiteraard extra getraind in mijn opleiding.

 

Om dit beeld te realiseren diende ik sterk te coachen. Dit koppel moest me volledig toelaten in hun wereld. Pure, emotienele beelden ontstaan uit een goede interactie en connectie met de fotograaf. Vaak stel ik gerichte vragen aan koppels, om momenten als deze te creëeren. Vragen als  “Herinner je je nog welk kleedje jouw vriendin droeg op jullie eerste date?”, “Op welke plaats hebben jullie elkaar voor het eerst gekust?”, “Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?” komen dan aan bod. Terugkoppelen naar momenten uit het verleden, maakt een bepaald gevoel los dat ik graag capteer.

 

Op multicultureel vlak heb ik de afgelopen jaren veel bijgeleerd dankzij internationale projecten. Ik fotografeerde huwelijken in Senegal, Californië en in Kenya. Soms is het belangrijk om je flexibel op te stellen. In België plan & organiseer ik meestal samen met koppels hun voledige dag. Dit doe ik omdat huwelijksdagen vaak erg druk, stresserend en chaotisch zijn. Op de dag van dit huwelijk in Senegal, was er van planning geen sprake. De kerkelijke dienst begon drie uur later dan gepland, dat bleek normaal te zijn. Ook het voorziene vervoer liet het die dag afweten wegens een technische storing. Het koppel had slechts enkele minuten tijd voor de koppelfoto’s. Gelukkig net bij zonsondergang! De competentie flexibiliteit kwam hier dus goed van pas!

 

Wat ik erg mooi vind aan fotografie, is de impact die mijn werk heeft op de bestemmeling voor "het nu" en “het altijd”. Relaties evolueren doorheen de tijd, herinneringen vervagen, vriendschappen komen en gaan, geliefden rondom ons sterven soms abrupt of te vroeg. Visuele beelden zijn dan van cruciaal belang, om terug te kunnen grijpen naar momenten van intense vreugde en geluk. Ik kijk ernaar uit om op deze manier beelden te gebruiken om mensen te coachen en inzicht in hun leven te verschaffen.

 

 

Ik geloof dat de gevoelens en emoties - die ontstaan tijdens het maken van een fotoreportage- helend en therapeutisch werken. Voor een fotoreportage moet een koppel het leven even op pauze zetten. Ze moeten zich samen voorbereiden en ze moeten samen poseren voor de camera. Dit is een intens gebeuren dat de relatie tussen beide kan versterken. Als toekomstig hulpverlener wil ik streven naar een positieve beleving. Ik wil mensen een goed gevoel geven over zichzelf en hen elkaar graag laten zien.
 

 

Bekijk meer werk van Hannelore op http://www.hannelorehaemers.com/

instagram https://www.instagram.com/hannelore_haemers/

facebook https://www.facebook.com/hannelorehaemersphotography/

24 april 2017