U bent hier

Een hogere graad in het leger heeft voor Pieter Eraly heel wat voordelen!

23 juni 2017

Oef de examens zitten er weer op! Eens kijken hoe Pieter deze periode ervaren heeft!

 

Pieter, wat doe jij daar op de foto? Drenkelingen redden?

(Lacht) Neen hoor, ik was op mijnenjacht in de Noordzee. Ik doe ontmijningsopdrachten! De boot op de foto is een kleine snelle sloep, die mij tijdig naar wal gebracht heeft. Ik moest op tijd in het examencentrum zijn.

Het leger houdt dus rekening met het feit dat je studeert bij VIVES?

Dat doen ze zeker, ik studeer verpleegkunde. Als ik dit vak goed beheers kan ik een grotere meerwaarde betekenen voor mijn dienst.

Even terzijde, hoe komt het dat er mijnen in de Noordzee liggen?

De Noordzee ligt bezaait met zeemijnen sinds de Tweede Wereldoorlog. Toen de Engelsen terugkeerden naar Engeland, hebben ze hun UXO’s  (vliegtuigbommen en zeemijnen) achtergelaten om kerosine uit te sparen.

Moeten we ons hoofd erbij houden als we deze zomer in zee gaan zwemmen?

Neen, deze mijnen zijn vooral gevaarlijk voor vissers. Ze vissen ze op met hun sleepnetten. Twintig jaar geleden ontplofte er een bom op het dek van een vissersboot. Sindsdien ruimen België en Nederland de Noordzee op. Onze duikers laten de bommen veilig ontploffen, soms gebruiken we ook drones. Ik ben regelmatig ambulancier op zo’n ontmijningsschip.

Welke functie heb je om dit moment in het leger?

Ik ben medisch ondersteunend personeel op zee. Mijn kazerne ligt in Zeebrugge, Marinebasis Zeebrugge.

Waarom heb je een diploma verpleegkunde nodig?

Als ik mijn diploma behaal kan ik carrière maken binnen het leger. Ik kan werken als verpleegkundige, wat deuren opent naar het buitenland. Momenteel is er veel actie in de Middellandse Zee, om vluchtelingen te helpen of om piraten op te sporen. Dit soort opdrachten kan ik nu niet doen, met een diploma verpleegkunde wel. Het leger is hiërarchisch opgebouwd. Nu ben ik eerste sergeant, met een bachelordiploma kan ik eerste sergeant majoor worden, wat een hogere graad is. In die functie zal ik beter betaald worden. Naast mijn job in het leger, wil ik thuisverpleegkundige worden in bijberoep. Samen met een aantal collega’s zouden we een zaak willen starten. Ik geloof dat er daar een markt voor is.

Hoe is deze examenperiode verlopen?

De leerstof was goed te verwerken, het was wel zeer veel. Ik legde tijdens de laatste twee flexiblokken twee examens af. In totaal deed ik er dit jaar veertien, nu heb ik nog drie herexamens. Ik heb een tevreden gevoel over dit jaar. Ik weet dat ik het kan en dat het mogelijk is dit diploma te behalen! Het was voor mij een testjaar, mijn eerste jaar aan VIVES.

Wat is jouw tactiek om te slagen?

Ik ben een freak op het gebied van samenvattingen. Ze zijn extreem gedetailleerd, mijn hulpmiddel bij uitstek!

Kwam je dit jaar voor breekpunten te staan?

Ja, bij het vak anatomie. Bij bepaalde hoofdstukken wist ik echt geen raad. Ik kreeg immers nooit biologie in het secundair onderwijs. Ik waagde toch mijn kans en heb me voor dit vak gefocust op mijn sterktes. De hoofdstukken die ik goed kon, heb ik heel hard ingestudeerd. Aan de hoofdstukken waar ik minder voeling mee had, heb ik iets minder tijd besteed. Uiteindelijk ben ik geslaagd!

 

Ik bedank Pieter voor zijn tijd en wens hem veel succes met zijn herexamens!

23 juni 2017