U bent hier

Jill Debacker droomt ervan om “juf” te worden!

13 maart 2018

Jill Debacker droomt ervan om “juf” te worden! Daarom volgt ze de opleiding “bachelor in het onderwijs: lager onderwijs” bij VIVES op afstand.

Wie ben je? Wat zijn je hobby’s?

“Ik ben Jill Debacker, 26 (bijna 27) lentes jong en ik woon in Meulebeke, een half uurtje rijden van VIVES Kortrijk. Tijdens het weekend kan je me vaak achter de schermen van een wielerwedstrijd zien. Sinds een drietal jaar ben ik sportverzorgster in het jeugdwielrennen. Dat wil zeggen dat ik beentjes masseer, drinkflessen vul en aangeef, genoeg powergels voorzie, veel rijsttaart bak en regelmatig schaafwonden verzorg. Het is een beetje een atypisch vrouwelijke passie, daardoor ben ik het dus wel gewoon om mijn mannetje te staan. Daarnaast ben ik al tien jaar aan de slag als vrijwilliger bij Kazou, waar ik volop de kans krijg om mijn talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dit jaar neem ik afscheid van de actieve werking, maar ga ik wel nog mee als kookmedewerker op vakantie. Tijdens de drukbezette koersweekenden maak ik graag nog wat tijd voor jazzdans of om te handletteren. Ik hou ook van  netflixen, citytrippen en muziek luisteren.“

Waarom heb je ervoor gekozen om opnieuw te gaan studeren?

“Op mijn cv staan al twee diploma's, dat van bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs (Engels-geschiedenis) en een master politieke wetenschappen. Ik probeerde eerst mijn weg te banen als leerkracht in het secundair onderwijs, maar merkte al snel dat het geen evidentie was om met mijn vakken aan de slag te geraken. Na zes maanden een job uit te oefenen buiten het onderwijs, besefte ik dat lesgeven me het meest voldoening gaf. Na een aantal interims in het lager onderwijs, wist ik dat ik pas echt gelukkig kon zijn als er 'juf' voor mijn naam gezet wordt.”

Waarom koos je voor VIVES op afstand & welke opleiding volg je bij ons?

“Ik was al vertrouwd met de VIVES-mentaliteit, aangezien ik mijn eerste bachelor ook aan de VIVES behaalde. Bovendien is het dicht bij huis. De keuze was dus bijzonder snel gemaakt. Ik volg de opleiding bachelor in het onderwijs: lager onderwijs. Het is mijn roeping om ooit les te geven in een school en klas waar kinderen zich 100% op hun gemak voelen en 200% zichzelf kunnen zijn. Want ik ben er van overtuigd dat ze op die manier het meest kunnen bijleren en het snelst zichzelf kunnen ontplooien. VIVES op afstand zorgt ervoor dat ik dit nieuwe diploma volledig op mijn eigen tempo kan behalen.“

Wat is je huidige job?

“Momenteel probeer ik zoveel mogelijk interims in het onderwijs te doen, liefst meteen in het lager onderwijs. Zo stond ik al in het tweede, vierde en zesde leerjaar en kon ik eens proeven hoe het is om zorgjuf te zijn. Het is niet evident om met een andere achtergrond voor deze doelgroep te staan, maar gelukkig kan ik rekenen op heel behulpzame collega's en bevriende leerkrachten.”

Hoe ervaar jij (opnieuw) studeren?

“Ik heb studeren altijd als iets positief ervaren! Het geeft me voldoening om mezelf kennis of vaardigheden eigen te maken. Ik ben gebeten om te weten! Bij deze nieuwe opleiding ben ik extra gemotiveerd om alles goed te begrijpen, dit helpt me om de dingen goed te kunnen uitleggen aan de kinderen. Het aangename aan de leerstof is dat kennis steeds verweven wordt met praktijk, de blik op het lesgeven komt steeds aan bod. In de cursussen staan er regelmatig extra tips. Zo staan er in de cursus Nederlands-kennis didactische tips over hoe je les dient te geven. Dat is heel handig en zorgt er voor dat je meteen door een juffen- of meesterbril kan kijken.”

Met welke ‘struggles’ krijg je te maken?

“VIVES op afstand zorgt er voor dat je heel weinig ‘face to face’ contact hebt. Dit is even wennen, maar toch voelt het alsof je iedereen goed kent. Dat komt door de open sfeer op de campus, de warme ontvangst door de studenten-begeleiders of docenten en de verbondenheid op de facebookpagina!”

Heb je eventueel tips voor medestudenten?

“Planning is zeer belangrijk! En studeer op je eigen tempo! Stel realistische en haalbare verwachtingen!”

Wat is je ultieme droomjob?

“Wat mijn ultieme droomjob is, is een moeilijke vraag! Ik ben nog jong en heb nog 1001 dromen. De eerste droom die ik wil waarmaken is om juf te zijn in mijn eigen klas, in een topschool waarbij ik heel veel van mijn normen, waarden en kennis kan delen. Ik zou graag bereiken dat kinderen als ze volwassen zijn nog eens denken aan mij en zeggen: ‘Ik had ooit eens een leerkracht en die zei altijd...’.”

13 maart 2018